Hvordan fyre i peisen
Vedfyring kan virke vanskelig, men følger du denne beskrivelsen steg for steg, så lærer vi deg triksene som får opptenning i din vedovn eller peis til å gå som en drøm.
Vedfyring kan virke vanskelig, men følger du denne beskrivelsen steg for steg, så lærer vi deg triksene som får opptenning i din vedovn eller peis til å gå som en drøm.
Ikke alle vet at det finnes ulike metoder for å fyre i peisen eller vedovnen. Den gammeldagsemetoden, som mange gjerne har lært seg i barndommen, er at man bygger bålet av noen kubber ved og tenner på papir eller tennbriketter i bunnen.
En langt mer effektiv metode er «Top-down» eller «swiss method», der man stabler ved av ulik størrelse ganske oppover med stadig mindre vedstykker og tenner på fra toppen av stabelen. Det avgir mindre sot og partikler, gir bedre lufttilførsel og gjør at samme mengde ved varer lenger. Ovnen kommer raskere opp i driftstemperatur (nominell effekt), og gassene forbrennes bedre.
Vedfyring - stengt eller åpen trekk, spør du deg kanskje?
De fleste vedovner og peiser fra Scan har to luftventiler. En for primærluft (opptenningsluft) og en for sekundærluft (trekken). Disse kan være plassert på litt forskjellige steder på ulike vedovner og peiser, men prinsippet for opptenning og fyring er det samme.
Har du undertrykk i huset, er det viktig å passe på at det kommer nok luft inn i huset, slik at ovnen får nok luft til forbrenningen. Kjøkkenvifte og balansert ventilasjon som drar luft ut av huset kan redusere trekken i pipa under fyringen.
Siste steg er enkelt, tenn på og sett døren litt på gløtt mens bålet tar skikkelig fyr, før du stenger den helt. Ha gjerne opptenningsventilen åpen til det er god fyr (15 – 20 min.)
Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming, bedre trekk i ovnsrør og skorstein, mer oksygen til frammene og høyere temperatur. Flammene på toppen sørger for å varme opp vedkubbene lenger ned i bålet. Treg opptenning og lav temperatur øker svevestøvet, og det vil vi unngå.
Legg inn en vedmengde som tilsvarer 25 prosent av volumet i ovnskammeret. Det gjør at du raskt får høy nok temperatur i forbrenningssonen, slik at de forurensende gassene og partiklene brennes helt opp. Dette bidrar også til at det ikke legger seg et lag med sot på ovnsglasset.
Plages du med sot på glasset på vedovnen eller peisen? Da kan det rett og slett hende du fyrer litt forsiktig. Vi viser deg hvorfor og hvordan du vasker bort sot fra peisvinduet:
Det høres kanskje ut som en selvfølgelighet, men mange sitter med ved som ikke er tørr nok å fyre med. Tørr ved er å foretrekke av flere grunner, ikke bare brenner fuktig ved dårlig, med den avgir også mindre varme siden mer av energien brukes på å fordampe i stedet for å varme opp rommet.
Vil du vite mer om hvordan du enkelt finner ut om veden er tørr nok, har vi samlet tipsene våre her:
Med en rentbrennende ovn med moderne fyringsteknologi, utnyttes veden bedre og du oppnår opptil dobbelt så mye varme. Det sparer du både penger på og vedovnen eller peisen bruker mindre ved for å varme opp.
Hvis alle gamle vedovner blir byttet ut med nye rentbrennende, og bruker dem i følge brukermanualen, vil bidraget til totalutslippet av partikler synke kraftig. Med å velge en rentbrennende ovn, er du med på å redusere svevestøvutslippene med opptil 80%.
Samtidig kan du kose deg foran vedovnen din, vel vitende om at du varmer deg foran en energismart og bærekraftig varmekilde.