Vedovn med friskluft – på lag med balansert ventilasjon
I dagens moderne hjem og godt isolerte boliger spiller effektiv lufttilførsel en avgjørende rolle for både vedovnens virkningsgrad og inneklimaet. Spesielt i passivhus, lavenergihus og boliger bygget med balansert ventilasjon, etter TEK10 og TEK17 standarder, hvor varmebehovet er lavt, er det essensielt å tilpasse vedovnen med riktig lufttilførsel for å sikre optimal ytelse. Her kan installering av friskluft til vedovnen eller peisen være løsningen til herlig dansende flammer og peiskos.
Dårlig trekk i pipa?
Vedovner, peiser og peisinnsatser er avhengige av jevn lufttilførsel for å sikre ren og effektiv forbrenning. I moderne boliger, utstyrt med ulike ventilasjonssystemer som balansert ventilasjon, kjøkkenvifter og sentralstøvsugere, som alle konkurrerer om den samme luftmengden, kan det være utfordrende å opprettholde tilstrekkelig lufttilførsel til vedovnen. Dette fører til undertrykk i boligen i mangel på luft inne, og da kan luftstrømmen i pipa reversere og røyken kan slå inn i rommet når man åpner døren på vedovnen.
En mellomstor vedovn krever 300 til 400 kubikkmeter luft per time, og det får man ikke i et moderne hus. Dette problemet kan løses ved å tilføre luft via en egen kanal inn til ildstedet.
Tor Helge Dokka, seniorforsker ved Sintef Byggforsk
Viktigheten av tilluft vedovn
Det er ikke bare nybygg som står overfor dette problemet. Også i eldre boliger kan det oppstå utfordringer når vedovnen og mekanisk ventilasjon på kjøkken og bad kjemper om den samme luften. Mange boliger har også større åpne løsninger hvor stue og kjøkken er kombinert. Når viftene da trekker mer luft ut av huset enn det som kommer inn, vil f.eks. en kjøkkenvifte vinne over en peisovn når de konkurrerer om luften. Da skapes et luft-undertrykk og resultatet kan bli at luften hentes inn gjennom pipa og gir lite oksygen til bålet og dårlig trekk i peisen.
En effektiv løsning er å installere en friskluftkanal direkte til vedovnen, som sikrer tilstrekkelig forbrenningsluft uten å påvirke balansert ventilasjon eller bruke oppvarmet inneluft.
Ekstern lufttilførsel til vedovn
Kjært barn har mange navn, og vi kaller det både friskluft, tilluft og lukket forbrenning.
De fleste av våre vedovner er designet med mulighet for ekstern lufttilførsel, som trekker friskluft utenfra gjennom et lukket system, og direkte inn i forbrenningsprosessen. Gjennom en egen kanal gjennom veggen, eller gjennom gulvet fra kjellerelleren. Dette forbedrer både virkningsgraden og sikrer optimal forbrenning ved å unngå bruk av oppvarmet inneluft.
Les gjerne våre peistips til hvordan du kan utnytte veden på best mulig måte:
Ekstern lufttilførsel kan enkelt installeres på de fleste Scan vedovner, peiser og peisinnsatser enten gjennom baksiden eller bunnen av ildstedet. Man kan også ettermontere lufteventil på allerede installerte ildsteder dersom dette er klargjort for lukket forbrenning.
For å forhindre at det dannes kondens i ovnen og rørsystemet når vedovnen ikke er i bruk, anbefaler vi å installere en ventil i ventilasjonsrøret. Dette røret bør ha en diameter på minst 100 millimeter og en maksimal lengde på 6 meter med kun ett ledd. Vi foreslår bruk av glatte stålrør, og det kan være lurt å isolere ventilasjonsrøret også.
Merk: Ventilasjonsrøret må være åpent under fyring, men kan lukkes når ovnen ikke er i bruk.
Se detaljer for hver enkelt Scan modell i bruksanvisningen:
Bygger du ny bolig, passivhus eller vil montere vedovnen på et helt nytt sted enn det gamle pipeløpet i din eksisterende bolig, vil en ventilert stålpipe være en god løsning. Ventilerte piper henter luft utenfra gjennom en kanal integrert i stålpipa og fører den friske luften rett inn i ildstedet. Dermed er man ikke avhengig av hvordan lufttrykket i rommet rundt ildstedet er for å gi optimal forbrenning.
Det er viktig å merke seg at ildstedet og den ventilerte stålpipen må passe sammen, og at man kun må bruke vedovner som er tilpasset til dette.
En ventilert stålpipe er estetisk, plassbesparende og monteringsvennlig løsning. Kontakt forhandleren, som vil hjelpe deg å finne den beste løsningen for deg og din bolig.
Passivhus og lavenergihus med høy varmeisolering krever spesiell oppmerksomhet når det gjelder lufttilførsel til ildsteder. I dag brukes doble yttervegger for å unngå høye energipriser i ny bolig. Det betyr svært tette boliger som i sin tur gjøre det nødvendig med tilførsel av luft for at forbrenningen skal fungere i ildstedet.
Vedovner og peiser med frisklufttilkobling er en moderne og energieffektiv løsning for oppvarming av moderne boliger. Hvis du har et hus med lavt varmebehov, som et passivhus, er det viktig å velge en rentbrennende ovn som ikke har for høy effekt. Peisovner med store glassflater krever høy varme for å holde glassene frie for sot, dette kan fort bli for varmt i en energieffektiv bolig. Derfor er det lurt å se etter mindre peisovner som er tilpasset ditt oppvarmingsbehov.
Fordeler med ekstern lufttilførsel til vedovn
Virkningsgrad: Tilluft vedovn gir optimal forbrenning, mer effektiv utnyttelse av veden og mer varme.
Luftkvalitet: Ved å trekke luft utenfra tapper man ikke luften i boligen til forbrenning, noe som fører til bedre inneluft.
Miljømessige fordeler: Bedre forbrenning betyr mindre utslipp.
Byggeforskrifter: Plan og bygningsloven, med TEK 10 og TEK 17, krever bruk av «balansert ventilasjon» i nye boliger. Frisklufttilførsel til vedovnen påvirker ikke dette systemet, ettersom luften hentes utenfra.
Hvis du vil ha mer informasjon om ekstern lufttilførsel til vedovn og hvordan det kan bidra til en optimal vedfyring i et moderne hjem, kan du kontakte din nærmeste Scan forhandler, som kan hjelpe deg med både grundig forklaring, gode løsninger og priser på en slik løsning hjemme hos deg.