Derfor bør vedovnen være en del av din egenberedskap
Hva gjør du hvis det blir strømbrudd i flere dager? Hvordan holder du boligen din varm og trygg for familien din? Egenberedskap handler om å være forberedt på det uforutsette, og en pålitelig varmekilde er en av de viktige og langsiktige investeringene du kan gjøre. En moderne vedovn gir ikke bare kos og hygge – den kan også være avgjørende for din beredskap hjemme.
Hvorfor er vedfyring viktig for egenberedskap?
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB link).) anbefaler at norske husholdninger er forberedt på å klare seg i minst én uke uten strøm, vann og digitale kommunikasjonsmidler. Det er en påminnelse om hvor sårbare vi faktisk er når samfunnet stopper opp – enten det skyldes strømbrudd, ekstremvær eller naturkatastrofer. Under pandemien så vi også hvordan verdikjeder og forsyning av kritiske varer kan forstyrres.
Vi har de siste årene opplevd økt forekomst av flom, ras og kraftige uvær som har ført til langvarige strømbrudd – noen ganger over flere dager. Slike hendelser kan gjøre elektriske varmekilder ubrukelige og kan det bli vanskelig å holde hjemmet varmt over tid. Et hjem uten varme kan raskt bli uegnet å oppholde seg i. Dette har vært en vekker for mange – og en bekreftelse på at vi bør kunne klare oss på egen hånd i en periode.
En moderne vedovn fungerer uavhengig av strømnettet og gir deg muligheten til å holde boligen varm, uansett værforhold eller krisesituasjon.
En vedov, peis eller peisinnsats krever verken strøm eller internett for å fungere og er en stabil varmekilde du kan stole på – både i hverdagen og når det virkelig gjelder. Samtidig er den en investering som gir trygghet hele året – ikke bare i ekstreme situasjoner.
Varme du kan stole på
Trygg varme under alle forhold: En vedovn eller peis fungerer uavhengig av strømnett og gir pålitelig og stabil oppvarming av hjemmet ditt.
Energieffektiv fyring: Moderne rentbrennende ildsteder gir høy virkningsgrad (utnytter maksimalt av veden til varme) og reduserer utslipp sammenlignet med eldre vedovner.
Egnet for ulike boligtyper: Bor du i en mindre enebolig, leilighet eller et rekkehus? Du kan fortsatt ha en vedovn – du må bare velge riktig modell.
Vedfyring er derfor ikke bare et koselig innslag i hverdagen, men gir også både trygghet og beredskap. Når du har tørr ved og en moderne, rentbrennende ovn, har du en av de viktigste brikkene på plass i egenberedskapen din, og god kontroll over en av de viktigste funksjonene i hjemmet ditt: pålitelig og stabil varme.
Hva trenger du i beredskapslager hjemme?
Beredskap handler om å ha de riktige ressursene på plass før en krise oppstår. I tillegg til en pålitelig varmekilde anbefaler DSB, Røde Kors og beredskap.no følgende beredskapspakke:
Varme og lys
Vedovn eller peis eller annen ikke-elektrisk varmekilde beregnet for innendørs bruk.
Opptenningsutstyr: ha fyrstikker eller lighter lett tilgjengelig (husk å sjekke om det er nok gass i lighteren!).
Stearinlys, lommelykt eller hodelykt: lyskilder som går på batterier, sveiv eller solceller.
Varme klær, ekstra tepper, dyner eller soveposer – hjelper for å holde på varmen.
Informasjon og samfunnskontakt
DAB-radio på batteri, sveiv eller solceller
Batterier og oppladet batteribank: husk ekstra batterier som er kompatible med utstyret ditt.
Telefonliste på papir: med viktige telefonnummer, som nødnummere, legevakt, familie, venner og naboer.
Beredskapsvenn: en alliert i en krisesituasjon, en nabo eller en venn. Tanken er å hjelpe hverandre med overnatting, mat eller nødvendig utstyr på kort varsel.
Betalingsmidler: Litt kontanter og flere ulike betalingskort. Minibanker og terminaler kan være ute av drift. Ha små sedler og mynter tilgjengelig.