Påsken i Danmark er en tradisjonell høytid, som samler familie og venner til ekte dansk påskefrokost med tilhørende jakt etter påskeegg i hagen. Vi maler egg, pynter i gult og pasteller, skriver kunstferdige gåte-brev til hverandre, men maten og samværet må kunne sies å ha hovedfokus i dansk påskefeiring - og gjerne foran peisen.
I påskedagene skjer noe av det samme som julen gir oss – noen dager når samfunnet stenger helt ned og man finner god tid til å samles. Mange bruker helligdagene og vårens ankomst til å klargjøre hagen til sesong, eller som en mulighet for en utflukt til sommerhuset. Vårdagene med de første solstrålene mot ansiktet og den klare og friske luften, gjør at det er deilig med fyr på peisen for å varme opp huset og påskegjestene etter deilige dager utendørs. Den gode varmen peisen eller vedovnen gir er ikke helt overflødig riktig ennå, selv om solen vitner om lyse tider i vente.
Rask oppvarming med vedovn når du har behov for det
De fleste dansker bruker sommerhuset mest i perioden mellom påske og høst. Når du åpner døren til sommerhuset etter en lengre periode i vinterdvale, kan det føles kaldt og litt innestengt. Har du en moderne rentbrennende ovn eller peis installert sprer varmen seg raskt i alle rom og gir deg en bolig med deilig og behagelig temperatur.
Visste du forresten at fyring med ved er bærekraftig oppvarming, og bare slipper ut co2 tilsvarende et tre som råtner av seg selv i skogen? (Kilde: Forskning.no) Slik vet vi at tar vi vare på naturen og omgivelsene rundt oss samtidig som vi kan nyte påskedagene i fellesskap.
Nå som varmen er på plass, kan vi begynne å tenke på en annen av menneskets favoritter – nemlig maten! Påskefrokosten er en fast tradisjon i de aller fleste danske familier og foregår som regel på tidlig ettermiddag. Og med frokost mener vi selvsagt lunsj, for du visste vel at danskenes «frokost» er det de fleste andre land kaller lunsj?
Den årlige påskelunsjen er like viktig for mange som de festlige julelunsjene i desember, og påskemenyen byr ofte på nedarvede mattradisjoner knyttet til den enkelte familie.
Påskemåltidet er et stort måltid som gjerne kan ta 4 timer å spise og er som regel en buffet med alle mulige retter, som deles gjerne inn i tre «mat-faser»:
Det er veldig vanlig å starte gildet med rugbrød, diverse fisk som laks og sild, egg og reker. Deretter serveresden varme retten, som vanligvis er lam, kylling eller biff. Til slutt serveres gjerne et ostebrett sammen med druer og kjeks og noen avslutter også med en søt dessert.
Ved siden serverer man en tradisjonell dansk snaps og et spesielt påskebrygg [påskeøl] som bare brygges på denne tiden av året.
Pynt til påske med pasteller
Påsken er starten på den skandinaviske våren, og vi elsker å pynte med påskegult sammen med vårens delikate pastellfarger og blomster som påskeliljer, tulipaner, krokus og snøklokker. Klipp vakre grener med små knopper når du er ute i vårværet, og sett dem i en vase. La dem være naturlig vakre som de er, eller pynt med små pappegg i pasteller.
Intet påskebord er heller komplett uten dekor med kyllinger, lam, påskeharer og egg, som alle er symboler på fruktbarhet og nytt liv. Og våren er akkurat det – en ny begynnelse.
3 påskeaktiviteter for hele familien
Det skandinaviske været kan være lunefullt, og det er dessverre ikke alltid våre drømmer om solrike vårdager slår til. Vi voksne kan nok sette pris på avslappende dager innendørs, akkompagjert av fyr på peisen, en god bok og en varm kopp kaffe - det er endatil forsket på at synet og lukten av flammer har en avslappende effekt på mennesker.
Men det er ikke sikkert alle i familien liker å sitte stille, så det kan være smart å ha noen påskeaktiviteter for små og store å pusle med hvis det frister mer med innevær og peiskos.
Blåse egg til påskepynt
Ingen påske uten klassiske påskeegg! Påskeegg finnes i alle varianter – de vi spiser og de vi pynter med. En koselig og kreativ påskeaktivitet er å blåse hønseegg og male dem med pastellfarger.
Slik gjør du:
Stikk hull i topp og bunn av egget med en nål. Hullene skal være store nok til at en fyrstikk kan passere gjennom.
Blås ut eller rist alt innholdet ut av egget.
Skyll egget både innvendig og utvendig med såpevann. La det tørke med hullet vendt ned slik at alt vann renner ut.
Når egget er tørt kan du dekorere egget med tusj, maling, glitter og små fjær.
Knyt en sytråd rundt en avklippet fyrstikk på bare noen centimeter. Stikk så fyrstikken inn i det hule påskeegget og heng det opp hjemme.
Overrask noen med et «Gækkebrev»
Gækkebrev er en gammel dansk påsketradisjon. "At gække" betyr å erte eller lure.
Man bretter og klipper kunstferdig utklipp i farget papir, på dette skriver man et morsomt vers som rimer, legger inn en snøklokke (vårens tidligste blomst). Avsenderens navn merkes med antall prikker i hans/hennes navn og brevet leveres i hemmelighet i postkassen til venner og familie.
Hvis mottakeren av brevet gjetter hvem som sendte ham gækkebrevet, må avsenderen gi ham et sjokolade-påskeegg, og gjetter han det ikke må mottakeren gi sjokoladeegg til brevsenderen. Siden avsenderne vanligvis er barn, og mottakerne er voksne, er det nesten en del av tradisjonen at mottakerne aldri klarer å gjette personen bak "gække-brevet".
Arranger påskeeggjakt i hagen
Påskeegg i både spiselig og dekorativ forstand hører påsken til, og påskeharen er en viktig del av de danske påsketradisjonene blant barnefamilier.
Påskeharen er kjent i mange land, og man mener at tradisjonen kommer fra Tyskland, men krysset grensen og gjorde sitt inntog i de danske påsketradisjonene på begynnelsen av 1900-tallet.
I dag er det for mange en familietradisjon å gå ut i vårsola og finne påskeeggene som haren har gjemt i hagen. Påskeharen bruker morgentimene, eller en pause mens barna lager påskepynt, til å gjemme sjokoladepåskeegg rundt omkring i hagen. Her kan man justere vanskelighetsgraden etter alderen på barna:
For de aller minste: Legg gjerne igjen noen spor slik at det blir kort vei til mål for å finne påskens deilige egg.
For de litt større: gjem kokte hønseegg og legg til ennå en utfordring med å skrive bokstaver på dem, slik at de må løse en rebus for å enten finne frem til, eller vinne de virkelig deilige sjokoladepåskeeggene.
Det er en koselig påskeaktivitet hvor familien kan ha kvalitetstid sammen og de minste synes nok dette øyeblikket er påskens høydepunkt.
Ta en pause med grilling på bålet
Det kan imidlertid bli vel mye godterier på både barn og voksne i denne jakten, og har dere mulighet er det alltid hyggelig å starte grillsesongen utendørs med å grille pølser på bålet.
Når du bygger bålet og tenner det fra toppen, enten det er ute i hagen, på stranden eller inne i vedovnen, er det lettere å få fyr, samtidig som gassene forbrennes bedre.